Η μουσική παράδοση της Κέας

Το νησί της Κέας έχει συμβάλει στην παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας προσφέροντας εξαιρετικούς οργανοπαίχτες και μουσικούς, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί τόσο από τη θαλασσινή όσο και από τη στεριανή μουσική παράδοση.

Καταγραφή παραδοσιακών οργανοπαιχτών της Κέας


Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κέας σχεδίασε το πρόγραμμα «Καταγραφή παραδοσιακών οργανοπαιχτών της Κέας για τη διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής μουσικής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς», το οποίο υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, CYCLADIC IDENTITY.

Με την υψηλής πιστότητας καταγραφή, τις κινηματογραφήσεις και τις ηχογραφήσεις, δημιουργήθηκαν 10 μικρά αυτοτελή ντοκιμαντέρ των εναπομείναντων οργανοπαιχτών του νησιού. Μέσα από τα ντοκιμαντέρ προβάλλεται το δεξιοτεχνικό τους παίξιμο και απολαμβάνουμε μικρές προσωπικές συνεντεύξεις, τις ερμηνείες συγκεκριμένων τραγουδιών και την εξιστόρηση παλαιών ιστοριών από γιορτές και πανηγύρια. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε χαρακτηριστικά τοπόσημα και σε μοναδικά τοπία της Κέας, ώστε να αναδειχθεί ταυτόχρονα η ηχοποικιλότητα και η βιοποικιλότητα της.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Ευχαριστίες στους συντελεστές και λίγα λόγια για το πρόγραμμα και τους στόχους του από τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κέας.

Η αξία του προγράμματος βρίσκεται κυρίως στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης και των παραδόσεων του νησιού της Κέας. Οι μνήμες αυτές δημιουργούν κοινωνίες με συνοχή και ανθεκτική πολιτιστική ταυτότητα.

Οργανοπαίχτες της Κέας

Παπα-Λευτέρης Δεμένεγας

Αιμίλιος Λαγκώνης

Νίκος Βουτυράς

Μηνάς Πατηνιώτης

Νίκος Κορασίδης

Λευτέρης Ξέστερνος

Λευτέρης Ποδόγυρος

Γιάννης Σέρβος

Κώστας Καβαλιέρος

Σίμος Κοζαδίνος

X