Πανηγύρια

 

Η καλύτερη περίσταση για να γνωρίσει ένας επισκέπτης την αυθεντική κουλτούρα και το ντόπιο χρώμα ενός μικρού τόπου όπως η Κέα δεν είναι παρά ένα λαϊκό πανηγύρι, μια μικρή εορταστική σύναξη. Οι κάτοικοι του νησιού φροντίζουν να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση, και έτσι, με κάθε αφορμή όπως μία θρησκευτική γιορτή, μία επέτειο ή κάποιο φεστιβάλ, θα έχετε την ευκαιρία να γευθείτε τοπικά εδέσματα, τζιώτικα κρασιά, να ακούσετε παραδοσιακή τσαμπούνα και βιολιά και να χορέψετε συρτό και μπάλο.

 

Κάθε εκκλησία και προσκυνητάρι γιορτάζει πάντα την εορταστική εορτή του αγίου στο οποίο είναι αφιερωμένο. Τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές εκκλησίες, που συντηρούνται με ευλάβεια από τις οικογένειες στις οποίες ανήκουν, ανοίγουν για όλους, ιδιαίτερα την ημέρα της ονομαστικής εορτής του εκάστοτε αγίου.

Σημειώστε λοιπόν τις σημαντικές ημέρες του ορθόδοξου εορτολογίου και φροντίστε να βρεθείτε στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή! Ενδεικτικά, εκτός από το Δεκαπενταύγουστο που γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια σε όλη την Ελλάδα και στην Κέα με τα μεγάλα πανηγύρια της Καστριανής και της Ιουλίδας, σημαντικές είναι οι εορτές του Αγίου Χαραλάμπους στις 10 Φεβρουαρίου στην Ιουλίδα, του Αγίου Πνεύματος 50 ημέρες μετά το Πάσχα στην Καρθαία, των Αγίων Αναργύρων την 1η Ιουλίου στο Βουρκάρι, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου  στις Ποίσσες και του Αγίου Σώζοντος στις 7 Σεπτεμβρίου στον Οτζιά.

Τον Φάρο του Αγίου Νικολάου

Ανακαλύψτε ακόμα...

Η ιστορία του νησιού

Μονοπάτια

Καταδύσεις

Παραλίες

X