Την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017, συνδιοργανώνεται από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, το Δήμο Κέας και το Σύλλογο Φίλων Κέας ημερίδα με θέμα: «Οι καθοικιές και οι καθέντρες στη Τζιά», με είσοδο ελεύθερη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18.00, στην Αίθουσα τελετών του Κτηρίου Αβέρωφ (κεντρικό κτήριο Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, είσοδος από την οδό Στουρνάρη). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση των σπουδαστικών εργασιών 2016-2017 της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ μετά την επίσκεψη τους στο νησί της Κέας.

ekdilosi kea emp

Στα πλαίσια του προγράμματος ανάδειξης των αγροτικών κατοικιών της Κέας, γνωστές και ως καθοικιές, ένα κλιμάκιο της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ με 72 φοιτητές και τους καθηγητές τους φιλοξενήθηκαν στο νησί, με τη βοήθεια του Δήμου Κέας και των ιδιοκτητών αρκετών καταλυμάτων, από την 1/4 έως τις 3/4/2016. Αποτύπωσαν σημαντικό αριθμό των κτισμάτων αυτών και κατέγραψαν τις αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές τους ιδιαιτερότητες με την καθοδήγηση της Επιτροπής του προγράμματος αυτού που αποτελείται από τους αρχιτέκτονες Ράνια Κλουτσινιώτη και Χρίστο Δίπλα. Στους φοιτητές παρουσιάστηκε από τους ντόπιους τεχνίτες Πέτρο Βρεττό και Πέτρο Κορασίδη η παραδοσιακή τεχνική της ξερολιθιάς.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Τζιας αποτελεί παράδειγμα λιτής αρχιτεκτονικής έκφρασης ενώ εντάσσεται με ευαισθησία σε ένα τοπίο απαράμιλλου φυσικού κάλλους, στοιχεία που την κάνουν μοναδική.

emp-kea-kathikies2

emp-kea-kathikies

emp-kea-kathikies3

X