Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κέας σχεδίασε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Καταγραφή παραδοσιακών οργανοπαιχτών της Κέας για τη διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής μουσικής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς», το οποίο επιλέχθηκε και υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση της νέας πρωτοβουλίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, CYCLADIC IDENTITY.

Στο πλαίσιο του προγράμματος έγιναν κινηματογραφήσεις και ηχογραφήσεις, με τις οποίες δημιουργήθηκαν 10 μικρά αυτοτελή ντοκιμαντέρ των εναπομεινάντων ηλικιωμένων οργανοπαιχτών του νησιού. Μέσα από τα ντοκιμαντέρ προβάλλεται το δεξιοτεχνικό τους παίξιμο, μικρές προσωπικές συνεντεύξεις, ενώ έγινε καταγραφή των τρόπων ερμηνείας συγκεκριμένων τραγουδιών και εξιστόρηση παλαιών ιστοριών από γιορτές και πανηγύρια. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε χαρακτηριστικά τοπόσημα και μοναδικά τοπία της Κέας ώστε να αναδειχθεί ταυτόχρονα η ηχοποικιλότητα και η βιοποικιλότητα της.

Με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζουμε εδώ τα ντοκιμαντέρ, όπως προβάλλονται στην επίσημη τουριστική ιστοσελίδα του Δήμου Κέας destinationkea.com.

Η πρωτοβουλία Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης έχει στόχο τη διαφύλαξη και ανάδειξη της κυκλαδικής ταυτότητας. Σε μια εποχή που οι τοπικές κοινωνίες είναι εκτεθειμένες στο φαινόμενο του υπερτουρισμού, της εγκατάλειψης των παραδοσιακών πρακτικών, της κλιματικής κρίσης, η πρωτοβουλία αυτή παρέχει τα μέσα, αλλά και το κίνητρο στα νησιά να συμμετέχουν ενεργά στη διατήρηση της κληρονομιάς τους.

X