Ο αρχαιολογικός χώρος της Αγίας Ειρήνης στην Κέα θα είναι ανοιχτός για το κοινό από τις 20 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, από τις 08:30 έως τις 15:30 (15:15 η τελευταία προσέλευση). Μην χάσετε την ευκαιρία να τον επισκεφθείτε.

Παράλληλα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας, το οποίο βρίσκεται στην Ιουλίδα, είναι ανοιχτό για το κοινό από Τετάρτη έως Δευτέρα (ΤΡΙΤΕΣ ΚΛΕΙΣΤΟ), από τις 08:30 έως τις 16:00 (15:45 πωλείται το τελευταίο εισιτήριο).

Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας

Μερικές πληροφορίες για την Αγία Ειρήνη

Ο Προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης Κέας, στο βόρειο τμήμα του λιμανιού του Αγίου Νικολάου, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα του Αιγαιακού χώρου, από το τέλος της νεολιθικής εποχής (3000 π.Χ.), που χρονολογείται η πρώτη εγκατάσταση στο χώρο, μέχρι τον 15ο αιώνα π.Χ., οπότε καταστράφηκε από τους ισχυρούς σεισμούς, σε περίοδο μεγάλης ακμής.

Περιορισμένη χρήση του χώρου κατά την κλασική και ρωμαϊκή εποχή. Από την πρωτοκυκλαδική φάση (2500-2000 π.Χ.) σώζονται κτίρια με πολλά δωμάτια και επιμελημένη τοιχοδομία. Από την μέση εποχή του χαλκού (2000-1600 π.Χ.) σώζονται οι οχυρώσεις και το ιερό, ενώ η κεραμεική μαρτυρεί έντονη εμπορική δραστηριότητα. Η ύστερη χαλκή περίοδος (1600-1450 π.Χ.) χαρακτηρίζεται από πολιτική και οικονομική άνθηση, παράλληλη των μυκηναϊκών κέντρων και με έντονη την μινωική επίδραση.

Η συστηματική ανασκαφή του χώρου από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, άρχισε το 1960 υπό την διεύθυνση του καθηγητή J.I.Caskey του Πανεπιστημίου του Cincinnati (έως το 198Ο) και δεν έχει ολοκληρωθεί στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου. (Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέας

Στον ανήφορο από την Πιάτσα προς την πλατεία της Ιουλίδας συναντάμε το Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μουσεία των Κυκλάδων, με μοναδικά ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί, από τη νεολιθική περίοδο έως και τους ιστορικούς χρόνους (7ος αι. π. Χ.- 2ος αι. μ.Χ.). Λειτουργεί από τη δεκαετία του 1970, ενώ το 2000 επισκευάστηκε και διαμορφώθηκε, ώστε να υποδεχθεί και νέα εκθέματα. Η έκθεση των ευρημάτων, έχει οργανωθεί σε ενότητες που αφορούν την καθημερινή ζωή, τη λατρεία και τα ταφικά έθιμα.

Αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές, γλυπτά, αναθηματικά ανάγλυφα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αγγεία και νομίσματα, προσφέρουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα της ιστορίας του νησιού. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα μαρμάρινα πρωτοκυκλαδικά ειδώλια από τον προϊστορικό οικισμό της Αγίας Ειρήνης, γλυπτά τμήματα από το αέτωμα του ναού της Αθηνάς στην Καρθαία και το ακέφαλο άγαλμα της Νίκης. Σε ιδιαίτερα περίοπτη θέση σε μια μακρόστενη καμπυλωτή βιτρίνα στη νέα πτέρυγα θα δείτε τα πήλινα αγάλματα γυναικείων μορφών της Αγίας Ειρήνης, τις περίφημες Κόρες.

X