Με αφορμή την Πρωτομαγιά, μοιραζόμαστε μαζί σας ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στα αγριολούλουδα της Κέας, το οποίο μας παραχώρησε η Χριστίνα Κονταξή, περιβαλλοντολόγος και μέλος της ομάδας εθελοντών Diadrasis. Επισκέφτηκε το νησί με αφορμή τον αγώνα ορεινού τρεξίματος Kea Challenge και κατά τη διάρκεια της περιήγησης της φωτογράφισε λουλούδια, άγριες ορχιδέες αλλά και μία πεταλούδα. Την ευχαριστούμε πολύ!

Απολαύστε το:

 

Λίλα λόγια για τη χλωρίδα της Κέας

Στην Κέα μυριάδες αγριολούλουδα, σε μια απίστευτη χρωματική ποικιλία, καλύπτουν τις πλαγιές των λόφων, τις όχθες των ρεμάτων και των μικροσκοπικών, λαξεμένων στο βράχο, λιμνών της, τα βαθύσκιωτα φαράγγια, τις άκρες των δρόμων, ακόμη και τις σχισμές των βράχων. Φυτά ενδημικά των Κυκλάδων και της Ελλάδας, άγριες ορχιδέες, άφθονα φαρμακευτικά βότανα, αρωματικοί θάμνοι, σπάνια μανιτάρια, πολύχρωμες λειχήνες, υπεραιωνόβιες καστανιές, σφεντάμια και «φίδες» (Juniperus phoenicea), «κοκορετσιές» (Pistacia terebinthus) και «κουτσουπιές» (Cercis siliquastrum), κρόκοι, ίριδες, καμπανούλες, ανεμώνες, αγριοτριανταφυλλιές, ζουμπούλια, άγριες γλαδιόλες, ασφόδελοι, σπάρτα, συνθέτουν έναν πίνακα εξαίσιας ομορφιάς, που είναι βέβαιο ότι θα κρατήσει τον επισκέπτη για πάντα δέσμιο της γοητείας αυτής της «άλλης», άγνωστης Κέας.

Η Κέα φιλοξενεί 16 από τα 1300 φυτά που φύονται μόνο στην Ελλάδα. Από τα 16 ενδημικά φυτά της Κέας, τα 5 έχουν χαρακτηριστεί σπάνια. Η Fritillaria graeca, περιλαμβάνεται στα αυστηρά προστατευόμενα φυτά της Σύμβασης της Βέρνης του Συμβουλίου της Ευρώπης , για τη διατήρηση της Ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών οικοτόπων. Το νοτιοανατολικό τμήμα της Κέας, έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000. Η κυρίαρχη βλάστηση στο νησί είναι οι θαμνώνες και τα φρύγανα σε αρκετές ποικιλίες (Sarcopoterium spinosum, Centaurea spinosa). Το πέτρωμα κυρίως είναι ο σχιστόλιθος. Οι ποταμοί έχουν περιοδική ροή. Το θαλάσσιο βυθό τον στολίζουν μεγάλες εκτάσεις βλάστησης (Ποσειδώνιες).

 

X