Σχετικά με το λογότυπο της Κέας

Σύμφωνα με τη μυθολογία, πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Νύμφες που ζούσαν κοντά στις πηγές, εξαιτίας των οποίων η Κέα τότε ονομαζόταν Υδρούσα. Μετά την εκδίωξή τους από ένα λιοντάρι, ανομβρία έπληξε το νησί μέχρι την έλευση του γιου του Απόλλωνα Αρισταίου, ύστερα από παράκληση των κατοίκων. Αυτός έσωσε το νησί από τη ξηρασία και την ανομβρία, θυσιάζοντας στο Δία Ικμαίο και φροντίζοντας τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες να φυσούν στο νησί δροσεροί άνεμοι.

Η Τετράπολις

Κατά τα Αρχαϊκά χρόνια η Κέα ήταν γνωστή ως Τετράπολις γιατί ιδρύθηκαν στο νησί τέσσερις πόλεις – κράτη,  η Ιουλίδα, η Κορησσός, η Καρθαία και η Ποιήεσσα, με χωριστή διοικητική διάρθρωση, αλλά με ενωτική συνήθως παρουσία στην εξωτερική τους πολιτική.

 

Τα αρχαία νομίσματα της Κέας

Τα αρχαία νομίσματα που βρέθηκαν και στις τέσσερις πόλεις – κράτη αναπαριστούν κυρίως τον ημίθεο Αρισταίο, τον Ερμή, εικόνες από την αμπελουργία και τη μελισσοκομία. Τα περισσότερα όμως, από όποια πόλη κι αν είχαν εκδοθεί, στην πίσω όψη τους έφεραν το σύμβολο της Τετράπολις.

Αγία Άννα

Η έμπνευση

Η Κέα ως Υδρούσα, οι δροσεροί της άνεμοι – κληρονομιά από τον Αρισταίο κι ένα φουρφούρι που όλο γυρίζει. Και ακόμα τα Αρχαϊκά χρόνια -όταν η Κέα αποτελούσε λαμπρό παράδειγμα οργάνωσης- και η Τετράπολις.

 

Η σύνθεση

Κι όλα αυτά μέσα σε έναν κύκλο, όχι όμως ολοστρόγγυλο. Σε έναν κύκλο από χέρι ανθρώπινο, σαν αρχαίο νόμισμα. Γιατί η Κέα είναι οι άνθρωποι της και το έργο τους, το πνεύμα τους και η ιστορία τους.

Η Κέα ως προορισμός

 

Όταν μιλάμε για τον προορισμό της Κέας, πρωταγωνιστής γίνεται το φουρφούρι.

Μας ταξιδεύει σε ημέρες ανέμελες, στα μελτέμια του καλοκαιριού και στην ξεγνοιασιά μίας απόδρασης.

Θα το δείτε σε εκδηλώσεις, σε γιορτές, σε στιγμές πολιτισμού και διασκέδασης. Θα σας μείνει στο μυαλό και θα το συνδέσετε με όλα αυτά που είναι η Κέα για εσάς.

X