Μνημεία
Ένα νησί με τόσο πλούσια ιστορία όπως η Κέα δεν θα μπορούσε παρά να είναι διάσπαρτο από μνημεία σε ξηρά και θάλασσα. Ο επισκέπτης είτε κάνει έναν απλό περίπατο στη Χώρα είτε την πεζοπορία εξερεύνησης στα μονοπάτια βρίσκει συνεχώς μπροστά του ενδιαφέροντα τοπόσημα, τα οποία χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια ως τον προηγούμενο αιώνα.
- Ο Λέοντας
- Οι Φάροι
- Η Καρθαία
- Το Δημαρχείο & το Ιστορικό Δημαρχείο
- Το Εργοστάσιο Εμαγιέ
- Ο Πύργος της Αγίας Μαρίνας
- Ο Προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης
- Η Μακρόνησος
Πάνω στο μονοπάτι που ξεκινάει από την περιοχή του Άγιου Σπυρίδωνα και καταλήγει στον όρμο του Οτζιά, θα συναντήσετε τον περίφημο Λέοντα ή Λιόντα, το σήμα κατατεθέν του νησιού. Πρόκειται για ένα αρχαϊκό γλυπτό μνημείο του 6ου -7ου αιώνα π.Χ. λαξευμένο σε ένα συμπαγή βράχο σχιστόλιθου μήκους περίπου 8 μέτρων. Συνδέεται με πολλούς μύθους που σχετίζονται με την ξηρασία που είχε πλήξει το νησί στην αρχαιότητα. Σύμφωνα με τον επικρατέστερο μύθο, την εποχή που ακόμα η Κέα λεγόταν Υδρούσσα λόγω των άφθονων νερών της, ένα τρομερό λιοντάρι έκανε την εμφάνισή του στα δάση του νησιού που μέχρι τότε κατοικούνταν από Νύμφες, τις νεράιδες των υδάτων, και τις καταδίωξε. Τότε η οργή των θεών επέφερε και την ξηρασία του κλίματος των Κυκλάδων και ειδικότερα της Κέας, η οποία αποκαταστάθηκε με την άφιξη από τη Θεσσαλία του ημίθεου Αρισταίου, γιου του θεού Απόλλωνα και της Νύμφης Κυρήνης. Ο Αρισταίος κατάφερε να εξευμενίσει τους θεούς, η ξηρασία περιορίστηκε σημαντικά και έκαναν την εμφάνισή τους οι ευεργετικοί βόρειοι άνεμοι του καλοκαιριού, τα δροσερά μελτέμια.
Στην Κέα υπάρχουν δύο φάροι: ο φάρος του Αγίου Νικολάου στην Κορησσία και ο φάρος του ακρωτηρίου Τάμελος στο νοτιότερο άκρο του νησιού.
Ο φάρος του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού στον μεγάλο φυσικό κόλπο του διαύλου της Κέας και είναι φτιαγμένος πάνω στα ερείπια ναού του Ποσειδώνα. Κατασκευάστηκε το 1831 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων, έχει ύψος 8 μ. και ήταν ο πρώτος φάρος που άναψε στις Κυκλάδες και ο δεύτερος στη νεότερη Ελλάδα. Ακριβώς δίπλα του βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Από το 2010 είναι χαρακτηρισμένος ως μνημείο και υπάγεται στην κατηγορία περί προστασίας Αρχαιοτήτων.
Ο φάρος στο ακρωτήριο Τάμελος χτίστηκε το 1893 για να φωτίσει το στενό μεταξύ Κέας και Κύθνου. Ο πύργος του έχει ύψος 7,5 μ.
Η Καρθαία είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, πρέπει να ήταν η σημαντικότερη από τις τέσσερις πόλεις-κράτη. Τα πρωιμότερα ευρήματα στο χώρο ανάγονται στην πρωτοκυκλαδική περίοδο αλλά είναι σποραδικά και δεν τεκμηριώνουν μια τόσο πρώιμη εγκατάσταση στο χώρο. Ο πρώτος πυρήνας κατοίκησης της Καρθαίας διαμορφώθηκε στους γεωμετρικούς χρόνους. Σταδιακά η πόλη αναπτύχθηκε, φθάνοντας σε περίοδο ακμής κατά τον 6ο και 5ο αι. π.Χ. και φαίνεται να υφίσταται ως οικισμός μέχρι και τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.
Ο χώρος περιλαμβάνει μια ακρόπολη οχυρωμένη με τείχη μήκους άνω των 2 χλμ. με πύλες, πύργους και ογκόλιθους. Ο κυριότερος χώρος της πόλης είναι ο δωρικός ναός του Πυθίου Απόλλωνος (περ. 530 π.Χ.). Στον πρόναο και στην «πλατεία», εμπρός από το ναό, σώζονται πολλές βάσεις και βάθρα αναθημάτων, όπως και σειρά βάθρων ψηφισμάτων της βουλής και του δήμου των Καρθαιέων. Άλλος ένας δωρικός ναός (περ. 500 π.Χ.) έχει αποδοθεί υποθετικά στην Αθηνά εξαιτίας ενός αγάλματος της θεάς που μάλλον προέρχεται από αέτωμα του ναού. Είναι ο παλαιότερος γνωστός δωρικός περίπτερος ναός στις Κυκλάδες. Τα αετώματα και τα ακρωτήρια του στόλιζαν αγαλματικές συνθέσεις με θέμα την Αμαζονομαχία, τις οποίες μπορείτε να δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιουλίδας). Στο χώρο βρίσκεται επίσης το αδιευκρίνιστης λειτουργίας και επίσης δωρικού ρυθμού «κτήριο D»(περ. 300 π.Χ.), που οφείλει το συμβατικό του όνομα στο γράμμα D, με το οποίο το σημείωσε ο Δανός αρχαιολόγος Brοndsted, στο πρώτο σκαρίφημα του χώρου, το 1811. Τέλος, στη δυτική πλαγιά της ακρόπολης βρίσκεται το λιθόκτιστο θέατρο της αρχαίας πόλης, που ανάγεται στην ελληνιστική περίοδο. Το 2015 ολοκληρώθηκε η ανασκαφή του, αποκαλύπτοντας ένα μικρού μεγέθους, απλής κατασκευής και εξ ολοκλήρου κτιστό θέατρο με χωρητικότητα 880 θέσεων. Δημιουργήθηκε κατά την ελληνιστική εποχή ενώ στους υστερορωμαϊκούς χρόνους αναπτύχθηκε σε τμήμα του συγκρότημα λουτρών.
Στον διπλό όρμο της Καρθαίας διακρίνεται σήμερα καταβυθισμένος ο αρχαίος λιμενοβραχίονας ενώ στην κορυφή της λοφοσειράς της Άσπρης Βίγλας, όπου υψώνεται σήμερα το ξωκλήσι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, βρισκόταν αρχαίος ναός. Στις πλαγιές των λόφων απλώνονταν οικίες, όπως μαρτυρούν τμήματα δομικού υλικού και χρηστικά αντικείμενα. Νότια του θεάτρου, ανατολικά του ναού του Απόλλωνος, σώζεται σύστημα δεξαμενών για την υδροδότηση της πόλης (ελληνιστικών και υστερορωμαϊκών χρόνων). Μέσα στου ναό του Απόλλωνος και γύρω από το ναό της «Αθηνάς» έχουν ανοιχτεί τάφοι του 6-7ου αι. μ.Χ., συχνά επενδυμένοι με αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη που έχουν επαναχρησιμοποιηθεί. Τα σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών της Καρθαίας εκτίθενται πλέον στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιουλίδας.
Οι επισκέπτες της Ιουλίδας έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν δύο σπουδαία αρχιτεκτονικά μνημεία, έργα του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ, το νέο Δημαρχείο και το Ιστορικό Δημαρχείο του νησιού.
Το κτίριο στο οποίο σήμερα στεγάζονται οι Υπηρεσίες του Δήμου Κέας παλαιότερα ήταν το Δημοτικό Σχολείο της Ιουλίδας. Είναι χτισμένο με βάση σχέδια του Τσίλερ και έχει στην 100χρονη πορεία του στεγάσει μεταξύ άλλων Σχολαρχείο, Γυμνάσιο και Λύκειο. Σήμερα θεωρείται διατηρητέο, ενώ πρόσφατα έγιναν εργασίες αποκατάστασης.
Το Ιστορικό Δημαρχείο είναι ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο του 1902, το οποίο κοσμούν ευρήματα από διάφορους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Στην πρόσοψή του ξεχωρίζουν πήλινα αγάλματα του Ερμή και του Απόλλωνα, ενώ στη δυτική πλευρά του υπάρχουν εντοιχισμένα, ένα αρχαίο γυναικείο γλυπτό και μια ανάγλυφη παράσταση των κλασικών χρόνων. Στο εσωτερικό του βρίσκονται εντοιχισμένα ανάγλυφα, ενώ η αίθουσα συνεδριάσεων περιέχει αξιόλογες οροφογραφίες.
Στο εσωτερικό του οικισμού της Κορησσίας την προσοχή σας θα τραβήξει μια καμινάδα ύψους 45 μέτρων∙ πρόκειται για την καμινάδα του εργοστασίου Εμαγιέ, του μοναδικού ελληνικού εργοστασίου που παρήγαγε επισμαλτωμένα σκεύη και του μεγαλύτερου στη Μεσόγειο, το οποίο λειτούργησε μεταξύ 1927 και 1957 παίζοντας σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού.
Ιδρυτής του εργοστασίου υπήρξε ο καπνέμπορος Ιωάννης Γλεούδης και οι περισσότεροι εργάτες του ήταν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Προπολεμικά παρήγαγε κυρίως οικιακά σκεύη και επιγραφές για δημόσια ή ιδιωτική χρήση. Το 1936, υπό τη διεύθυνση του Αθανάσιου Κώνστα, η Εμαγιέ πήρε την πρώτη κρατική παραγγελία για παγούρια στρατού και έπειτα επεκτάθηκε στην πολεμική βιομηχανία με την κατασκευή όλμων. Αυτή ήταν και η πιο ένδοξη περίοδος του εργοστασίου, εφόσον πια έφτασε να εξάγει σ’ όλα τα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή και ν’ απασχολεί 300 εργάτες.
Η Κέα χάρη σ’ αυτήν την επιτυχημένη πορεία του εργοστασίου Εμαγιέ, γνωρίζει μεγάλη οικονομική άνθιση έως το 1957 που το εργοστάσιο κλείνει οριστικά αφού έχουν προηγηθεί ήδη ο θάνατος του εμπνευσμένου διαχειριστή του εργοστασίου, Αθανασίου Κώνστα καθώς και πολλά οικονομικά προβλήματα.
Το 1991 το μεγαλύτερο τμήμα του κρίθηκε από το Τμήμα Νεωτέρων Μνημείων διατηρητέο για τη συμβολή που προσφέρει στη μελέτη του βιομηχανικού πολιτισμού της χώρας. Το 2002, μια ομάδα από εργατοτεχνίτες του εργοστασίου έχοντας στην κατοχή της ένα τεράστιο υλικό από μηχανήματα, καλούπια, σκεύη, μακέτες και άλλα αντικείμενα, έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία του «Συλλόγου Φίλων του Εργοστασίου Εμαγιέ Κέας». Μετά από κινητοποιήσεις των μελών, συγκεντρώθηκαν από τα υπόλοιπα εργοστάσια της Αττικής τα μηχανήματα του Εμαγιέ τα οποία είχαν εκποιηθεί και εκτίθενται τώρα σε δημοτικό χώρο στην Κορησσία. Ο βασικός στόχος του Συλλόγου είναι η επιστροφή των μηχανημάτων στο χώρο του εργοστασίου και η δημιουργία Βιομηχανικού Μουσείου.
Ο Πύργος της Αγίας Μαρίνας είναι ένας εντυπωσιακός πενταώροφος πύργος του 4ου αιώνα, από ντόπιο σχιστόλιθο και μάρμαρο, χαρακτηριστικό παράδειγμα μεμονωμένου οχυρωματικού πύργου των ελληνιστικών χρόνων και ένα από τα υψηλότερα σωζόμενα αρχαία κτήρια. Χτίστηκε στην ενδοχώρα της Κέας, μεταξύ των αρχαίων πόλεων Κορησσίας και Ποιήεσσας και λειτούργησε ως οχυρωματικό έργο αμυντικού χαρακτήρα για την προστασία της γύρω αγροτικής περιοχής.
Γύρω στο 1600, όταν ιδρύθηκε η Μονή της Αγίας Μαρίνας, ο πύργος εντάχθηκε στον περίβολό της και πάλι για αμυντικούς λόγους. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1858 μεγάλο κομμάτι του κατέρρευσε μετά από σεισμό και μέρος του υλικού του χρησιμοποιήθηκε για την επισκευή γειτονικών κτισμάτων.
Σήμερα μόνο η βορινή πλευρά του πύργου σώζεται σε καλή κατάσταση, αλλά μόλις ολοκληρωθούν οι επεμβάσεις διάσωσης και αποκατάστασής του θα γίνει πλήρως επισκέψιμος για το κοινό.
Ακριβώς απέναντι από το Βουρκάρι βρίσκεται η χερσόνησος της Αγίας Ειρήνης, που πήρε το όνομά της από το ομώνυμο γραφικό ξωκλήσι. Εδώ, ανασκαφές που έγιναν το 1960 αποκάλυψαν έναν από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς, ο οποίος υπέστη συνεχείς ανακατασκευές έπειτα από φυσικές καταστροφές, με αποτέλεσμα τα αρχιτεκτονικά ερείπια των παλαιότερων περιόδων να αποτελούν θεμέλια για τις επόμενες γενιές, δημιουργώντας έναν σφικτό πολεοδομικό ιστό, στον οποίο δύσκολα ανιχνεύεται η χρονολογική συνάφεια.
Εδώ βρέθηκαν το μοναδικό στις Κυκλάδες κατά την περίοδο αυτή Ιερό του Διονύσου (2000 π.Χ.), τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου με τον πύργο και την πύλη (2000-1500 π.Χ.), τα ερείπια του αποχετευτικού και υδρευτικού δικτύου (από τον 15ο αι. π.Χ.), η «οικία του άρχοντα», τα ερείπια μιας πολυτελούς κατοικίας κτισμένης κατά τα μυκηναϊκά πρότυπα (16ος-15ος αι. π.Χ.). Το πιο εντυπωσιακό και μοναδικό παγκοσμίως εύρημα οι «Κόρες», πενήντα πήλινα εδώλια από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, που ήρθαν στο φως στην περιοχή του ναού, που εικάζεται πως απεικονίζουν ως λατρεύτριες, ιέρειες ή ακόμη και θεότητες. Σήμερα εκτίθενται σε περίοπτη θέση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιουλίδας, όπως κι όλα τα ευρήματα της περιοχής.
Η Μακρόνησος ή αλλιώς «Νήσος Ελένη» ανήκει ιδιοκτησιακά και διοικητικά στο Δήμο Κέας και βρίσκεται μεταξύ Κέας και Λαυρίου. Σύμφωνα με τον μύθο, σε μια σπηλιά στη βόρεια πλευρά του νησιού ο Πάρης έκρυψε εκεί την απαχθείσα Ωραία Ελένη. Γι’ αυτό και το νησί πήρε το όνομα αρχικά «Νήσος Ελένη».
Ωστόσο, το νησί είναι γνωστό από την ιστορική μνήμη των γεγονότων της μετεμφυλιακής εποχής στην Ελλάδα σαν τόπος πολιτικής εξορίας. Σήμερα είναι ακατοίκητο και μόνο μερικοί βοσκοί βρίσκονται στην περιοχή. Το λιμάνι του δεν το προσεγγίζει πλοίο της γραμμής αλλά μπορείτε να το επισκεφτείτε με ιδιωτικό σκάφος.
Βρείτε στο χάρτη
Διαμονή
-
» Vourkari Villas
Τηλ.: 69700110931, 2288022222, 2288022221 Περιοχή: Βουρκάρι Είδος: Κατοικίες vourkarivillage.gr
-
» Anamar Kea Hotel
Τηλ.: 22880 31444, 22880 31000 Περιοχή: Κούνδουρος Είδος: Ξενοδοχείο www.anamarkea.gr
-
» Kastellakia Bay Villas
Τηλ.: 6974 43 43 40 Περιοχή: Καστελλάκια Είδος: Κατοικίες www.kastellakiabayvillas.gr
-
» Agrikea
Τηλ.: 2288022564 / 6942550588 Περιοχή: Ρούκουνας - Φωτημάρι Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.agrikea.com
-
» La Maison Vert Amande
Τηλ.: 6980802532 Περιοχή: Σπαθί Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
-
» Παπαδόπουλος Φίλιππος
Τηλ.: 6953007579 Περιοχή: Σπαθί Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
-
» Als Marmarei
Τηλ.: 6937167354 Περιοχή: Συκαμιά Είδος: Villa www.alsmarmarei.gr
-
» Πολίτης Ευάγγελος
Τηλ.: 6977355935, 2288031331 Περιοχή: Ποίσσες Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
-
» Onar Studios
Τηλ.: 6937128167, 2288031349 Περιοχή: Ποίσσες Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
-
» Ο Γιάννης
Τηλ.: 2288031332 Περιοχή: Ποίσσες Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
-
» Γαλήνη
Τηλ.: 6989235680 2288031316 Περιοχή: Ποίσσες Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.galinikea.gr
-
» Anna Studios Rooms
Τηλ.: 6973271489, 2288022107 Περιοχή: Ποίσσες Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
-
» Camping
Τηλ.: 2288031302 Περιοχή: Ποίσσες Είδος: Camping
-
» Παραλία Οτζιάς
Τηλ.: 6976071111, 2288021120 Περιοχή: Οτζιάς Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.cavostudios.gr
-
» Ζηνοβία
Τηλ.: 6979931699, 2288021007 Περιοχή: Οτζιάς Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.zinoviastudios.gr
-
» Holiday Rooms
Τηλ.: 6945155382, 2288021151 Περιοχή: Οτζιάς Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.holidayrooms.gr
-
» Cavo Perlevos
Τηλ.: 6976071111, 2288021120 Περιοχή: Οτζιάς Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.cavostudios.gr
-
» Anemousa Studios
Τηλ.: 6937648707, 2288021335 Περιοχή: Οτζιάς Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.anemousa.gr
-
» Blue studios
Τηλ.: 6977500203, 2288021874 Περιοχή: Μελισσάκι Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.keablue.gr
-
» Kostis Rooms
Τηλ.: 6932612003, 2288021918 Περιοχή: Μαράδες Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.kostisrooms.gr
-
» Νόνης Σταύρος
Τηλ.: 6945972960 Περιοχή: Κούνδουρος Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
-
» St. George Bungalows
Τηλ.: 6944074390, 2288031385 Περιοχή: Κούνδουρος Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.stgeorgekea.gr
-
» Porto Kea Suites
Τηλ.: 2288022870 Περιοχή: Κορησσία Είδος: Ξενοδοχείο www.portokea-suites.com
-
» Brillante Ζωή
Τηλ.: 2288022685 Περιοχή: Κορησσία Είδος: Ξενοδοχείο brillante-hotel.gr
-
» Καρθαία
Τηλ.: 2288021204 Περιοχή: Κορησσία Είδος: Ξενοδοχείο www.hotelkarthea.gr
-
» Hotel Korissia
Τηλ.: 2288021484 Περιοχή: Κορησσία Είδος: Ξενοδοχείο www.hotelkorissia.gr
-
» Γοργόνα Έλενα
Τηλ.: 2288022210 Περιοχή: Κορησσία Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια http://www.gorgonaelena.gr
-
» Aegean view
Τηλ.: 6976189880, 2288022046 Περιοχή: Κορησσία Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.roomsinkea.gr
-
» Υδρούσα
Τηλ.: 6976335175, 2288021145 Περιοχή: Κορησσία Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
-
» Το Όνειρο
Τηλ.: 6932010851, 2288021418 Περιοχή: Κορησσία Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.to-oneiro.gr
-
» Νικήτας
Τηλ.: 6932722303, 2288021193 Περιοχή: Κορησσία Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.nikitas-tzia.gr
-
» Κοράλλι
Τηλ.: 6936687953, 2288021268 Περιοχή: Κορησσία Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.kea-rooms.gr
-
» Κέως Κατοικίες
Τηλ.: 6944271546, 2288021661 Περιοχή: Κορησσία Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.keos.gr
-
» Αναστασία
Τηλ.: 6974930738, 2288022433 Περιοχή: Κορησσία Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.rooms-anastasia.gr
-
» United Europe
Τηλ.: 6937678729, 2288021362 Περιοχή: Κορησσία Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.uekeastudios.gr
-
» Stavento
Τηλ.: 6930941434, 2288029054 Περιοχή: Κορησσία Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.staventohouse.gr
-
» Red Tractor
Τηλ.: 2288021346 Περιοχή: Κορησσία Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.redtractorfarm.com
-
» Port View Kea
Τηλ.: 6975616298, 2288021718 Περιοχή: Κορησσία Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.portviewkea.gr
-
» Oasis
Τηλ.: 6976335303, 2288021481 Περιοχή: Κορησσία Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
-
» Kea Holidays
Τηλ.: 6930798930, 2288021241 Περιοχή: Κορησσία Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.keaholidays.gr
-
» Aristea Dokeri
Τηλ.: 6976335303, 2288021481 Περιοχή: Κορησσία Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
-
» Alpha Studios
Τηλ.: 6972534534, 2288022695 Περιοχή: Κορησσία Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
-
» Serie
Τηλ.: 2288022355 Περιοχή: Ιουλίδα Είδος: Ξενοδοχείο www.serie.com.gr
-
» Ωκεανίδα
Τηλ.: 6932298539, 2288021960 Περιοχή: Γιαλισκάρι Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.okeanida.gr
-
» Φιλοξένια
Τηλ.: 2288021153 Περιοχή: Γιαλισκάρι Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.filoxeniarooms.gr
-
» Μουσκέτα Μαρία
Τηλ.: 6972030545 Περιοχή: Γιαλισκάρι Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
-
» Μελτέμι
Τηλ.: 6973554988, 2288021286 Περιοχή: Γιαλισκάρι Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.meltemikea.gr
-
» Θαλασσινό Αγέρι
Τηλ.: 6949555502, 2288021615 Περιοχή: Γιαλισκάρι Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
-
» Ηλιοβασίλεμα
Τηλ.: 6979742563, 2288021419 Περιοχή: Γιαλισκάρι Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
-
» Γιαλισκάρι
Τηλ.: 6975791509, 2288021197 Περιοχή: Γιαλισκάρι Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
-
» Αλκυονίς
Τηλ.: 6977338119, 2288021263 Περιοχή: Γιαλισκάρι Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
-
» Aigis Suites
Τηλ.: 6973795730, 2288021825 Περιοχή: Βουρκάρι Είδος: Ξενοδοχείο www.aigisuites.com
-
» Λεύκες
Τηλ.: 6949192970, 2288021443 Περιοχή: Βουρκάρι Είδος: Ενοικιαζόμενα Δωμάτια www.kearooms.gr
Θάλασσες
-
» Καλόγερος
Μια παραλία με άμμο και κρυστάλλινα νερά. Η πρόσβαση για εκεί γίνεται από το χωματόδρομο για το Βρόσκοπο, ενώ μπορείτε να πάτε και με σκάφος. Καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας προμήθειες, αφού δεν είναι οργανωμένη.
-
» Καλαμίτσι
Μια απομονωμένη αμμουδερή παραλία με πρόσβαση από δύσκολο χωματόδρομο και σκάφος. Μην παραλείψετε να πάρετε ομπρέλα και προμήθειες μαζί σας.
-
» Μαυραμπέλι
Μια παραδεισένια παραλία με διάφανα νερά, ψιλό βοτσαλάκι και την άμμο. Η πρόσβαση γίνεται από το δύσβατο χωματόδρομο Μυλοποτάμου-Σκλαβονικόλα και με σκάφος.
-
» Ξύλα
Μια οργανωμένη παραλία με κρυστάλλινα νερά, μόλις 4 χλμ. νοτιότερα της Κορησσίας. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι χωματόδρομος.
-
» Λαδού
Μια μικρή ερημική και αρκετά προστατευμένη παραλία στην οποία πάει κανείς μόνο με τα πόδια μέσω ενός μικρού μονοπατιού βόρεια του Οτζιά ή με σκάφος.
-
» Οτζιάς
Η μεγαλύτερη σε μήκος παραλία του νησιού είναι ο όρμος του Οτζιά, μια μαγευτική ακρογιαλιά μήκους 700 μ., οργανωμένη κατά ένα μέρος της. Εδώ θα βρείτε μια χρυσαφένια αμμουδιά, καταγάλανα νερά, πυκνά αρμυρίκια και ένα γραφικό τοπίο που το πλαισιώνουν τα λευκά ξωκλήσια του Άγιου Σώστη και Άη Γιώργη στις δύο άκρες του. Ιδανικό μέρος για διαμονή, για μπάνιο ή μια επίσκεψη για φαγητό σε ένα από τα παραλιακά ταβερνάκια.
-
» Κεφάλα
Η πρόσβαση στην παραλία αυτή γίνεται μόνο με σκάφος. Αν σας δοθεί η ευκαιρία όμως μην παραλείψετε να κάνετε μια βουτιά στα υπέροχα νερά της πανάρχαιας αυτής περιοχής.
-
» Τρεις Αμμουδιές
Τρεις αμμουδιές κατ’ όνομα, από τις οποίες η μία όμως μόνο είναι προσβάσιμη με 4x4 αυτοκίνητο. Είναι μια μικροσκοπική πανέμορφη παραλία με βραχάκια και άμμο προστατευμένη από το νοτιά.
-
» Κόκκα
Μια ιδιαίτερη μικρή παραλία με άγρια ομορφιά και τις παλιές αποθήκες του κοκ να ορίζουν το τοπίο. Από εδώ έχετε θέα το Βουρκάρι και το λιμάνι.
-
» Γιαλισκάρι
Δυτικά από τον κόλπο του Αγίου Νικολάου, θα βρείτε το Γιαλισκάρι, μια μικρή αλλά πανέμορφη πολυσύχναστη παραλία και τον ομώνυμο οικισμό με πολλά καταλύματα, απλωμένο αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο. Απολαύστε την αμμουδιά και τα καθαρά νερά και όταν ο ήλιος αρχίσει να σας καταδιώκει, αναζητήστε καταφύγιο στον ίσκιο που σας προσφέρουν απλόχερα τα αρμυρίκια και οι ευκάλυπτοι. Μείνετε μέχρι αργά για να μη χάσετε μια αξέχαστη θέα ηλιοβασιλέματος.
-
» Κορησσία
Το λιμάνι της Τζιας προσφέρεται για κολύμπι. Η παραλία είναι αμμώδης και η θάλασσα καθαρή καθότι ο κόλπος είναι ανοιχτός και τα νερά ανανεώνονται συνεχώς. Όπως κάθε λιμάνι έχει εστιατόρια, μπαρ, καφέ και καταστήματα για κάθε γούστο.
-
» Τηλέγραφος
Μια ερημική ελκυστική παραλία με άμμο και βότσαλο. Η πρόσβαση γίνεται από τη θάλασσα αλλά και από ιδιαίτερα δύσβατο χωματόδρομο.
-
» Ορκός
Μια ειδυλλιακή παραλία με άμμο και βότσαλο, κρυστάλλινα νερά, σκιά από τα δέντρα. Τα ερείπια από τα παλιά μεταλλεία της δίνουν ξεχωριστή ατμόσφαιρα.
-
» Ψαθί
Μια μικρή απομονωμένη παραλία με άμμο και ψιλό βότσαλο στην οποία φτάνετε από σύντομο χωματόδρομο.
-
» Συκαμιά
Μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Συνδυάζει άμμο και ψιλό βότσαλο και δέντρα για ίσκιο. Ένα μικρό τμήμα του δρόμου πριν φτάσετε είναι χωματόδρομος. Μην παραλείψετε να έχετε μαζί σας προμήθειες και νερό.
-
» Καλυδονύχι
Σε αυτή την παραλία με τα σμαραγδένια νερά φτάνετε αφού επιλέξετε να κάνετε αριστερά στο διχαλωτό χωματόδρομο που θα βρεθείτε στην Περαμεριά.
-
» Ψιλή Άμμος
Σε αυτή την ονειρεμένη μικρή αμμουδιά φτάνετε κολυμπώντας ή περπατώντας από το Καληδονύχι ή με σκάφος.
-
» Σπαθί
Λίγο πριν από τη Μονή Καστριανής, παράκαμψη του ασφαλτοδρόμου, διασχίζει τμήμα της ενδοχώρας και καταλήγει στην Ιουλίδα, ενώ ανατολικά οδηγεί, μέσω βατού χωματόδρομου, στον όρμο του Σπαθιού, με τις γραφικές εξοχικές κατοικίες. Η παραλία του θα σας ανταμείψει με την υπέροχη αμμουδιά και τα διάφανα νερά της. Εκεί θα βρείτε επίσης και εστιατόριο - beach bar.
-
» Καστριανή
Μια μικρή αμμουδιά με άγρια ομορφιά, ακριβώς κάτω από τη Μονή Καστριανής, προσβάσιμη μόνο με σκάφος.
-
» Πλατύς Γιαλός
Πανέμορφη απομονωμένη παραλία με κρυστάλλινα νερά, άμμο και βότσαλο, προσβάσιμη μόνο με σκάφος.
-
» Αβύθου
Στη συνέχεια του δρόμου μετά το Λιπαρό θα βρείτε αυτή την απομονωμένη προστατευμένη από βράχια παραλία. Καλό να έχετε μαζί σας προμήθειες.
-
» Λιπαρό
Η πρόσβαση στην παραλία αυτή με τα υπέροχα νερά και τη χρυσή άμμο γίνεται από ιδιωτικό δρόμο, γι' αυτό και είναι καλύτερα να είστε προσεκτικοί με τις πόρτες που βρίσκετε στη διαδρομή.
-
» Καμπί
Η παραλία έχει άμμο, βότσαλα, δέντρα και κιόσκια. Εκεί θα βρείτε επίσης μια μικρή ταβέρνα, έναν καλό λόγο να παρατείνετε την παραμονή σας.
-
» Λυγιά
Ένας μικρός κολπίσκος της στο δρόμο από Κούνδουρο για Καμπί, με βότσαλο και πεντακάθαρα νερά.
-
» Φρέα
Μια παραλία με ψιλό βότσαλο, δέντρα και κιόσκια λίγα μόλις μέτρα από τον Κούνδουρο.
-
» Μπούρι
Μια μικρή αλλά πολύ καλά οργανωμένη παραλία με άμμο και ψιλό βοτσαλάκι και υπέροχα νερά, ιδανική για θαλάσσια σπορ.
-
» Κούνδουρος
Mια οργανωμένη αμμουδερή παραλία, η πιο κοσμοπολίτικη του νησιού, βραβευμένη με γαλάζια σημαία του ΕΟΤ, που προσφέρεται μεταξύ άλλων και για αγκυροβόλιο σκαφών αναψυχής, σε απόσταση 16 χλμ. νότια της Ιουλίδας.
-
» Άγιος Αιμιλιανός
Μια μικροσκοπική παραλία με υπέροχα νερά κάτω ακριβώς από το ξωκλήσι του Αγίου Αιμιλιανού. Φροντίστε να εξασφαλίσετε σκιά και να έχετε προμήθειες.
-
» Καστελλάκια
Ανάμεσα στις Ποίσσες και τον Κούνδουρο, δύο μικρές πανέμορφες και απομονωμένες παραλίες με πρόσβαση από χωμάτινο δρομάκι.
-
» Ποίσσες
Μια μεγάλη σε έκταση και πολύ καλά οργανωμένη παραλία με φιλέ για βόλεϊ και ξαπλώστρες στην αμμουδιά, με δέντρα για σκιά και νερά πεντακάθαρα για δροσιστικές βουτιές.
-
» Βρόσκοπος
Μια παραλία με σμαραγδένια νερά και αρμυρίκια που η πρόσβαση είναι σαφώς ευκολότερη από τη θάλασσα αφού ο χωματόδρομος είναι ακόμη αρκετά δύσβατος.
-
» Σχίνος
Μια όμορφη πεντακάθαρη παραλία με άμμο και βράχια, όπου παλιά υπήρχε μια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας. Φτάνετε εκεί με 4x4 από το δρόμο της περιοχής "Χαβουνά".
-
» Άγιος Φίλιππος
Μια πανέμορφη παραλία με ψιλό βότσαλο, άμμο και κρυστάλλινα νερά, προσβάσιμη με σκάφος ή μέσω μονοπατιού.
-
» Καρθαία-Πόλες
Δύο παραλίες που χωρίζονται από το λόφο της αρχαίας Καρθαίας. Και οι δυο τους έχουν πεντακάθαρα νερά, άμμο και βότσαλα και είναι προσβάσιμες με σκάφος και μέσω μονοπατιού.
-
» Καλησκιά
Μια ειδυλλιακή παραλία με λίγα δέντρα για σκιά και σμαραγδένια νερά.
-
» Στραβοτραχήλα
Μια μικρή απομονωμένη παραλία με άμμο και βότσαλο στην οποία πάει κανείς από το χωματόδρομο για την Καλησκιά παίρνοντας τη δεξιά κατεύθυνση.
Ιστορία / Αξιοθέατα
-
» Προϊστορικός οικισμός Αγίας Ειρήνης
Ακριβώς απέναντι από το Βουρκάρι βρίσκεται η χερσόνησος της Αγίας Ειρήνης με το ομώνυμο ξωκλήσι. Εδώ, ανασκαφές που έγιναν το 1960 αποκάλυψαν έναν από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς.
-
» Πύργος Αγίας Μαρίνας
Ο Πύργος της Αγίας Μαρίνας είναι ένας εντυπωσιακός πενταώροφος πύργος του 4ου αιώνα, από ντόπιο σχιστόλιθο και μάρμαρο, χαρακτηριστικό παράδειγμα μεμονωμένου οχυρωματικού πύργου των ελληνιστικών χρόνων και ένα από τα υψηλότερα σωζόμενα αρχαία κτήρια.
-
» Το Εργοστάσιο Εμαγιέ
Στο εσωτερικό του οικισμού της Κορησσίας την προσοχή σας θα τραβήξει μια καμινάδα ύψους 45 μέτρων πρόκειται για την καμινάδα του εργοστασίου Εμαγιέ, του μοναδικού ελληνικού εργοστασίου που παρήγαγε επισμαλτωμένα σκεύη και του μεγαλύτερου στη Μεσόγειο, το οποίο λειτούργησε μεταξύ 1927 και 1957 παίζοντας σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού.
-
» Ο φάρος Τάμελος
Ο φάρος στο ακρωτήριο Τάμελος χτίστηκε το 1893 για να φωτίσει το στενό μεταξύ Κέας και Κύθνου. Ο πύργος του έχει ύψος 7,5 μ.
-
» O φάρος του Αγίου Νικολάου
Βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού στον ομώνυμο φυσικό κόλπο της Κέας. Κατασκευάστηκε το 1831 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων, έχει ύψος 8 μ. και ήταν ο πρώτος φάρος που άναψε στις Κυκλάδες και ο δεύτερος στη νεότερη Ελλάδα.
-
» Το Ιστορικό Δημαρχείο
Το Ιστορικό Δημαρχείο είναι ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο του 1902, έργο του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ, το οποίο κοσμούν ευρήματα από διάφορους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.
-
» Το Δημαρχείο
Το νέο Δημαρχείο της Κέας βρίσκεται στην Ιουλίδα και είναι ένα σπουδαίο αρχιτεκτονικό μνημείο, έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ. Στην 100χρονη πορεία του έχει στεγάσει μεταξύ άλλων Σχολαρχείο, Γυμνάσιο και Λύκειο. Σήμερα θεωρείται διατηρητέο, ενώ πρόσφατα έγιναν εργασίες αποκατάστασης.
-
» Ο Λέοντας
Πάνω στο μονοπάτι που ξεκινάει από την περιοχή του Άγιου Σπυρίδωνα και καταλήγει στον όρμο του Οτζιά, θα συναντήσετε τον περίφημο Λέοντα ή Λιόντα, το σήμα κατατεθέν του νησιού. Πρόκειται για ένα αρχαϊκό γλυπτό μνημείο του 6ου -7ου αιώνα π.Χ. λαξευμένο σε ένα συμπαγή βράχο σχιστόλιθου μήκους περίπου 8 μέτρων.
-
» Η Καρθαία
Η Καρθαία είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, πρέπει να ήταν η σημαντικότερη από τις τέσσερις πόλεις-κράτη. Τα πρωιμότερα ευρήματα στο χώρο ανάγονται στην πρωτοκυκλαδική περίοδο αλλά είναι σποραδικά και δεν τεκμηριώνουν μια τόσο πρώιμη εγκατάσταση στο χώρο.
-
» Αγροτικό Λαογραφικό και Πολιτιστικό Μουσείο
Στην καρδιά του Μυλοπόταμου βρίσκεται το Αγροτικό Λαογραφικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κέας, ένας χώρος αφιερωμένος στη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κέας που στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο του 1845 το οποίο αρχικά λειτουργούσε σαν μαγειρείο-καφενείο.
-
» Αρχαιολογικό Μουσείο
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μουσεία των Κυκλάδων, με μοναδικά ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί, από τη νεολιθική περίοδο έως και τους ιστορικούς χρόνους (7ος αι. π. Χ.- 2ος αι. μ.Χ.).
-
» Παναγία Καστριανή
Το μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής, στέκεται επιβλητικά χτισμένο σε έναν απόκρημνο βράχο ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο του πελάγους. Οι πλακόστρωτες αυλές του, η σκιά των δέντρων του αλλά και οι άνθρωποι του, δημιουργούν ένα μοναδικό και φιλόξενο σκηνικό. Η μνήμη της Παναγίας τιμάται πολλές φορές στη διάρκεια του έτους, κυρίως όμως την 15η Αυγούστου, που πλήθος κόσμου συρρέει να προσκυνήσει τη χάρη της.
Ανακαλύψτε ακόμα...
Η ιστορία του νησιού
Μονοπάτια
Καταδύσεις
Παραλίες